sağlıklı beslenme

Günümüzde hepimiz beslenmenin sağlık üzerinde ne kadar önemli bir rol oynadığını biliyoruz. Peki doğru besleniyor muyuz? Bu sayfada bu konuyla ilgili pratik bilgilere ve uzmanların görüşlerine ulaşabilirsiniz... Yorum ve önerilerinizi bekliyorum: santamariamagdelena@hotmail.com

24 Aralık 2006

Sağlıklı Beslenme Nedir?

Sağlıklı beslenme yeterli ve dengeli beslenmedir.Vücudumuzu oluşturan hücrelerin düzenli ve dengeli çalışması için besin öğelerinden yani yağlar, karbonhidratlar, proteinler, vitaminler ve minerallerden yeterli miktarda almalıyız. Vücudumuzun tüm besin maddelerine ihtiyacı vardır. Tek taraflı beslenmek yani sadece protein veya karbonhidratla beslenmek yanlıştır. Dengeli beslenerek vitaminler, mineraller ve lifler gibi önemli besin maddelerinden de almış oluruz.

Dengeli Beslenme Önerileri:

Doymamış yağ (tere yağ, kuyruk yağı) oranı yüksek besinleri daha az tüketin.Yeterli miktarda doymuş yağ (ay çiçek, mısırözü, soya, fındık, zeytin yağı) almaya dikkat edin. Yarım yağlı süt, yağsız yoğurt tüketin.Yağlı kırmızı et yerine yağsız et, kuru baklagiller (nohut, mercimek, fasulye gibi) balık ve tavuk tercih edin. Süt ve süt ürünleri de (yoğurt, peynir vb.) tüketilmeli fakat bunlarında az yağlı olmalarına dikkat edilmeli.Yemeklerinizi haşlama, fırında pişirme veya ızgarada pişirme yöntemleriyle pişirirseniz yemeğe eklenecek yağıda azaltmış olursunuz.

Aşırı şekerli gıdalardan kaçınmalı ve hatta çay, kahve gibi içecekler şekersiz içilmeli veya şeker miktarı azaltılmalıdır.

Gıdalardan aldığımız günlük tuz miktarı 6 gr.ı (bir tatlı kaşığı) geçmemelidir. Bu miktara yemeklerden, ekmekten, içeceklerden aldığımız tuz miktarı dahildir. Tuz tüketimi ile yüksek tansiyon arasında ilişki bulunmaktadır. Yüksek tansiyonu olanlar doktorlarının tavsiyesine göre ya hiç tuz kullanmamalı yada miktarını azaltmalıdır.

Güne kahvaltınızı yaparak başlayın. Gece boyu gıda alımı olmadığından beyninizin sabah kalkınca enerjiye ihtiyacı vardır. Daha sonra gıda alımınızı kahvaltıdan başlayarak gün içine yaymanız daha etkin kalori yakmanıza neden olur.Öğünlerinizi önceden belirleyiniz.Mümkünse yediklerinizi 3 ana öğün, 3ara öğüne bölün az ve sık beslenin.Bol su için, yiyecekleri iyice çiğneyin. Her yemek yediğinizde midenin 1/3?ünü boş bırakın. Tam olarak dolu mide sağlığımızın zaman içinde bozulmasına ,erken yaşlanmaya neden olur.Midenizi katı gıdalarla doldurmayın .Katı gıdalarla dolu mide içeriğinin gerekli öz suyu her tarafa dengeli ulaştırması güçleşir ve sindirim zorlaşır. Düzenli yemek yiyenler daha dengeli ve sağlıklı beslenmekte ve ideal kilolarını korumaktadırlar.

Zihinsel faaliyetlerin gerektirdiği enerji kaynaklarının en önemlilerinden biride meyvelerdir. Beynin oksijen dışındaki tek enerjisi glikozdur. Glikoz meyvelerde hazır halde bulunur. Diğer gıdalarla alınan şeker midede yakılarak glikoza çevrilir. Bu nedenle meyveleri aç karnına yememeliyiz.Meyveler yemeklerden 30 dakika önce veya 3 saat sonra alınmalıdır.Mide doluyken alınan meyveler midede kalıp besin değeri kaybolup orada mayalanacağı için bütün sindirim sistemimizi yorar.

Vücudumuzda dakikada 10 milyon hücre ölür ve bir o kadarı da yenilenir. Ortalama 100 günde (beyin ve sinir hücreleri hariç) bütün vücudumuz yenilenir.Düzensiz kötü beslenme yenileme sistemini aksatır. Cildiniz canlılığını, tazeliğini kaybeder ve en önemlisi hastalıklara açık olursunuz. Yorgunluk, çabuk yorulma, baş ağrısı olabilir. Düşünce ve hafıza sistemi bulanıklaşır.Bu nedenlerden dolayı düzenli ve sağlıklı beslenmeye dikkat etmeli ve yemek için yaşamamalı sadece yaşamak için yemeli görüşünü benimsemeliyiz.

14Yorum:

At 10:55 ÖÖ, Blogger a said...

sağlıklı ve güzel bloğun bloglar alemine hoşgeldi santamaria,sağlıklı günler:)

 
At 3:33 ÖS, Anonymous Adsız said...

sitenizi çok beğendim, kendiniz kadar güzel bu siteyi hazırladığınız için çok teşekkür ederim. Sağlıklı beslenmeye şimdiye kadar fazla önem vermesem de bundan sonra sitenizin sıkı bir takipçisi olacağım:)

 
At 3:54 ÖS, Anonymous Adsız said...

bence sen "beyin nasıl sağlığa kavuşur" diye bir blog bul ve onu takip et yakışıklı prens:) hi hi hi

 
At 4:12 ÖS, Anonymous Adsız said...

site cok cancanlı olmus, tam kız sitesi...ama şunu söyleyim, saglıklı yaşama karşıyım. yaşasın kokorec yaşasın kırmızı et ve hamurişi yemekler...

 
At 4:19 ÖS, Anonymous Adsız said...

sindirim sorunu çekiorum, sizce ne yapmalıyım? soda içsem olur mu? sindirim problemime çözüm getirirseniz sevinirim.

 
At 4:27 ÖS, Anonymous Adsız said...

blog inspector'a
öncelikle, yaptığınız espiri incelikten ve zevkten uzak. ayrıca santamarianın fedaisi gibi bir hal takınmışsınız. ondan sonra gelen lüzumsuz yorunlarda eminim sizden gelmiştir. Bence siz bir psikoloğa görünün.

 
At 4:32 ÖS, Anonymous Adsız said...

Ben genç iken çiçek kadar güzel bir kadındım. Şu an 47 yaşındayım ve her geçen gün kendimi daha çirkin ve yaşlı buluyorum. Bana anti-aging ile ilgili bilgi verir misin lütfen. Nasıl eskisi gibi güzel olabilirim? Yoksa olamaz mıyım?

 
At 4:48 ÖS, Anonymous Adsız said...

espiri yapmamıştım, dalga geçmiştim prens bey...

 
At 2:55 ÖS, Anonymous Adsız said...

arkadaşlar burası tartışma forumu değil. sağlıkla ilgili bir sorununuz veya yorumunuz varsa iletin yeter. santa maria'yı bu boş tartışmalarla üzmeyin.

 
At 2:15 ÖS, Anonymous Adsız said...

SANTA MARİA SENİ TEBRİK EDİYOM GERÇEKTEN ÇOK FAYDALI Bİ ÇALIŞMA OLMUŞ. TASARIM SUPEER!

 
At 2:22 ÖS, Anonymous Adsız said...

bundan böle yediklerime dikkat edeceğim. hayatıma yeni bi yön verdin artık daha sağlıklı ve mutluyum. thanks

 
At 4:52 ÖS, Anonymous Adsız said...

gözünü seviyim, çok güzel site olmuş.ama sitenizde nasıl yemek yeme hissini azaltabilir ondan bahsetmemişsiniz. ben çok oburum. devamlı yemek yemek istiyorum...

 
At 3:48 ÖS, Anonymous Adsız said...

okumadın

 
At 7:27 ÖÖ, Anonymous Adsız said...

http://lumerkoz.edu So where it to find, http://community.goldenfoot.com/profile/Sibutramine hallcome nctj http://www.lovespeaks.org/profiles/blogs/buy-prilosec librarymore apprentices http://riderx.info/members/Buy-Diflucan-Online.aspx repetitive christs http://soundcloud.com/lasixs nergizoglu http://msdnbangladesh.net/members/Buy-Atacand/default.aspx beglinger

 

Yorum Gönder

<< Ana Sayfa

blog layouts