sağlıklı beslenme

Günümüzde hepimiz beslenmenin sağlık üzerinde ne kadar önemli bir rol oynadığını biliyoruz. Peki doğru besleniyor muyuz? Bu sayfada bu konuyla ilgili pratik bilgilere ve uzmanların görüşlerine ulaşabilirsiniz... Yorum ve önerilerinizi bekliyorum: santamariamagdelena@hotmail.com

06 Eylül 2007

Katkı Maddeleri



İngiliz bilimadamları, özellikle meyveli içeceklerde bulunan bazı katkı maddelerinin küçük çocuklarda hiperaktiviteye yol açabildiğini açıkladı.
Tıp çevrelerinin saygın dergilerinden Lancet’te yayımlanan bir araştırma, gıda ve içeceklerde bulunan suni renklendirici ve bazı yapay katkı maddelerinin 3-9 yaş arasındaki çocuklarda hiperaktiviteyi tetiklediğini ortaya koydu.
İngiltere’de gıdalardaki standartları denetleyen kurum, yiyecek ve içeceklerdeki katkı maddeleriyle çocuklarda görülen hiperaktif davranışlar arasında bariz bir bağlantı olduğu yönünde aileleri uyardı.
İçeceklere, şekerlere ve özel işleme tabi tutulmuş gıdalara eklenen yapay katkı maddelerinin sağlığa zararlı etkileri hakkında yapılan araştırmalar neticesinde, çocuklarının hiperaktif olduğunu düşünen ailelerin E kodlu katkı maddeleri taşıyan gıdaların tüketimini kesmeleri tavsiyesinde bulunuldu.
E kodlu katkı maddelerine örnek olarak da alkolsüz içeceklerden ketçaplara kadar birçok gıdada kullanılan ve ürünlerin raf ömrünü iki yıla kadar uzatan E211 kodlu sodyum benzoat; dondurma, şeker ve bisküvilerde kullanılan E102 kodlu Tartrazin; yine şekerlere eklenen E104 kodlu Kinolin sarısı; yoğurt, reçel gibi gıdalara katılan E 110 kodlu gün batımı sarısı gibi maddeler sıralanabilir.

blog layouts